Rajzmagántanár

A PTE Művészeti Karán jelesre diplomáztam 2001-ben, művészeti tanárként. Azóta - és azt megelőzően is - voltak egyéni tanítványaim, akik támogatásommal elérték a kitűzött céljaikat. Első diákomat még egyetemistaként vállaltam, aki sikeres felvételt nyert a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába. Jómagam is itt, az Iparművészeti Tagozat Textil szakán végeztem. A diploma megszerzését követően kipróbáltam magam, mint művészeti előadó, kulturális szervező, voltam művészet-, esztétika-, és textiltanár. Az elmúlt 18 évben tanítottam hagyományos iskolai keretek között, táborban, szakkörben, magánórákat tartva, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Mindezek mellett középiskolától kezdődően volt számos csoportos és egyéni kiállításom az ország több pontján, ahol elsősorban textil munkáimmal szerepeltem.

A rajzoktatásban az a célom, hogy előhozzam belőled legjobb képességeid, hogy felfedezd kreativitásod határtalanságát, hogy terveid, álmaid megvalósításához segítselek. Keress, ha új szemmel szeretnéd látni a világot, ha szeretnéd magad továbbfejleszteni!

gallery/vátyi veronika 2014 n

"Verához még általános iskolásként kerültem és ő készített fel a Pécsi Művészeti Szakközépiskola felvételijére. Alapvetően a tinédzser évek nagyon meghatározóak tudnak lenni az ember életében és én szerencsés voltam, mert Vera rengeteget adott hozzá. Én akkor már épp kiléptem a gyermekkorból és ő vezetett be a rajzolás ama komplexitásába, ami megadta mindenhez az alapot. Az addigi "kis firkálmányaimat" egy jóval érettebb, strukturáltabb irányba fejlesztette. Tudatos tanmenetet épített fel és nagyon alaposan vitt végig minden egyes feladatrészt és még az unalmasabb kockológiának is megtaláltam az értelmét. Nála ismertem meg az akvarell és a tempera festés profi használatát. Sok technikát és témakört érintettünk, segített az eszközök beszerzésében. Szükségem is volt erre, mivel az én családomban senki nem tevékenykedett művészeti területen, csak tőle tudtam akkor tanulni, de a technikai tudáson túl jóval többet kaptam: látásmódot, kifejezőkészséget, egy-egy probléma több irányból való megközelítését, ezeknek később a rajzoláson kívül is nagyon sok hasznát vettem.

A felvételi sikerült, bekerültem a grafika szakra. Egy új időszak kezdődött, de a komoly munkának és tanulásnak ezzel még nem lett vége. Azóta már egy művészeti egyetemet is elvégeztem. Voltam Moholy-Nagy László és Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjas, Japánba is meghívtak egy alkotóházba, szerencsésen megmaradtam a pályán. Senkit nem akarok viszont áltatni, nem könnyű a művész-lét, rengeteg kitartást és elhivatottságot igényel, viszont Verától olyan alapokat kaptam, ami sokat segített nekem a nehezebb időszakokban is." /Somogyi Éva - grafikus, formatervező-művész/

 

 

"Veránál fél évet töltöttem, mely hetente egy alkalmat jelentett. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Tervezőgrafika szakára szerettem volna felvételizni. Verával már az első alkalommal megtaláltam az összhangot, és szépen lassan ügyelve a megfigyelés fontosságára, valamint a rajzi technikák elsajátítására, dolgoztunk és jutottunk el fél év alatt a körtétől a teljes emberábrázolásig.
Közben sokat beszélgettünk a rajzolás mellett teljesen más dolgokról is, az egyetemről, a művészetről. Nekem nagyon sokat segített, hogy egy ilyen remek szakemberrel és inspiratív személyiséggel tanulhattam meg a rajzolás tudatos fortélyait, egy gyönyörű házban, elénk tárulva egy csodálatos pécsi panoráma...

És nyáron bizony a felvételi rajzi részét 19/20 ponttal, az otthonról hozott munkákat pedig maximum pontszámmal értékelve jutottam be az intézménybe.

Ezt Neki köszönhetem, és emiatt bátran tudom ajánlani Neked is!” /Ulrich Ákos/

 

 

"Veronikával mindössze két hetet töltöttem, a két hét alatt négyszer találkoztunk. Mikor felkerestem, akkor tudattam vele, hogy beadtam a jelentkezésemet a Kaposvári Egyetemre (elektronikus ábrázolás szak), és épp egy gyakorlati vizsga előtt állok.
Ez nem is lenne olyan rémisztő, csak a bökkenő az volt, hogy rajztudással nem rendelkeztem és a vizsgáig három hetünk volt. Közös célunk az volt, hogy két hét alatt a maximumot hozzuk ki magunkból és a lehető legtöbb információt megjegyezzem. Az órák mindig jó hangulatban teltek, sikerült elsajátítanom sok dolgot, hihetetlen jó érzés volt az ott elkészített munkáimat később megnézni. A vizsgámon jól teljesítettem, sikerült alkalmaznom azokat a dolgokat, amiket tanultam. Az elbeszélgetésen bemutattam azokat a rajzokat, amiket még az előtt készítettem, hogy Veronikával találkoztunk volna. Nagyon sok pozitívumot kaptam, arról, hogy sokat fejlődtem.
A felvételi eredményem igazán szépre sikeredett, 382 pontot értem el a 400-ból, ez három feladatból tevődött össze, egy alakábrázolás, egy kreatív tervezés, és az elbeszélgetés. Így nyertem felvételt az egyetemre, méghozzá államilag támogatott képzésre!

Veronika nélkül nem sikerülhetett volna. Mindenkinek csak ajánlani tudom!" /Lipp Marcell/

 

 

"A grafikusi okj szakma elvégzését követően gondoltam úgy, hogy szeretnék felvételizni egyetemre, de a rajzi tudásom nem volt erre megfelelő. Ezért kerestelek fel és érdeklődtem, hogy feltudnál e készíteni a szakmai és gyakorlati vizsgára is. Korábban nem volt teljes a rajzi készségem, vagyis nem éreztem teljesnek. Te megláttad a bennem rejlő potenciált, amit még ma is kételkedve, de kezdem látni, hogy lehet mégis igazad volt, mert a későbbiekben sikerült elérnem egy olyan szintet, amit nem gondoltam volna.

Az órák élvezetesen teltek, egyáltalán nem teltek el unalmasan sőt, néha repültek és csodáltam, hogy máris vége. Egy olyan rajzolási módszert mutattál és tanítottál, amely aztán nagyban segítette azt, hogy már sikeresebben önállóan tudjak lerajzolni egy alakot is. A fejlődésem hullámzó volt ezt nem vitatható :D, de úgy éreztem, hogy minden heti találkozásnál volt előre lépés. Köszönöm, hogy új látásmódot mutattál és egy problémára több megközelítést tanácsoltál, ezeket a felvételi alatt is fel tudtam használni. 

Ez úton is szeretném megköszönni, hogy bíztattál, támogattál. Nem csak a rajzi dolgokban, hanem felvételi mappámmal kapcsolatosan is rengeteget segítettél. Összességében nézve jól éreztem magam ezen idő alatt, és igazán hasznos tanácsokat kaphattam tőled. A felkészítésem is sikeresnek mondhatom, mert végül felvettek arra az egyetemre ahova be szerettem volna kerülni (METU) és hasznosíthatom itt is a megszerzett tudásom, amit kaptam.

Remélem fogunk még találkozni akár rajz akár csak beszélgetés erejéig!" /Csopor Vivien/

 

 

"Veronikát azoknak ajánlom, akik komolyan gondolják a felkészülést, és fejlődni szeretnének, mert vele biztos, hogy elképesztő eredményt fognak elérni. Sok energiát, időt (és grafitceruzát) igényel az egyén részéről is, de a végeredmény biztos, hogy több, mint kielégítő lesz. A legnagyobb szakértelemmel és odafigyeléssel foglalkozik az emberrel, az egyszemélyes magánóráknak köszönhetően az egyedi készségekre és megoldandó problémákra fókuszál, és így az előbbieket fejleszti és megerősíti az utóbbiak megoldásában pedig hatékony segítséget nyújt.

Én csupán hat alkalommal rajzoltam nála, egy felvételire készülve, de e rövid idő alatt rengeteget fejlődtem. A legnagyobb hasznát abban láttam, hogy a magánórák alatt nem csak a konkrét rajzokkal foglalkoztunk, hanem egy komplex művészethez és alkotáshoz való hozzáállást is átadott. Ezenkívül nem tudom eléggé hangsúlyozni a profizmusát és a személyes törődés erejét, én például nemcsak a felvételi rajzokhoz, de a textiltervezői felvételi feladathoz is rengeteg ötletet, hasznos tanácsot és kivitelezési segítséget is kaptam.

Azoknak tehát, akik komolyan gondolják, és készek is tenni érte, hatalmas segítség a fejlődésben és a céljaik elérésében." /Juhász Sára/

 


"Nagyon élveztem a veled együtt töltött rajz órákat, amik nem csak hasznosak voltak számomra - mint kezdő tanítványod -, de érdekesek is. Rengeteg új dolgot tanulhattam, amiket ma már felhasználok azokhoz a munkákhoz, amiket végzek. Őszintén, szerintem te egy sugárzó egyéniség vagy. Segítőkész, kedves, jószívű és pont annyira szigorú, amennyire ez a szakma elvárja. Én az óráidon csak jól tudtam érezni magam, mivel olyannal foglalkoztam, amit szeretek, és a te segítségeddel csak jobb volt. Bár voltak feladatok, amik az őrületbe tudtak kergetni, de így érdekes ez az egész. Sokat tanultam, köztük egyenes vonalakat húzni, helyesen árnyékolni, színeket használni. Alap dolgok, de hihetetlen, milyen mélyre tudnak nyúlni. Az volt a legjobb, hogy a sok kis egyszerű részletből egy nagyon összetett végeredményt lehetett kreálni. Nagyon sokat tudtál nekem segíteni abban, hogy elkezdjem azt, amivel foglalkozni szeretnék, és ne kelljen munkának neveznem, amiből meg szeretnék élni. Köszönöm szépen, hogy a tanítványod lehettem!" /Sánta Szilárd/

 

 

"Grafikus OKJ elvégzéséhez, valamint a grafikus szakmához szükséges rajzi ismeretek elsajátítása végett kerestem rajztanárt. Teljesen a nulláról indultam, nem volt semmilyen rajztudásom. Magam is alig hiszem el, de már 3 hónap alatt szemmel láthatóan sokat fejlődtem heti 2 rajzóra mellett. Ez nagyban köszönhető Vera tanítási módszerének, valamint kedves, türelmes és inspiráló természetének. Mindenkinek csak ajánlani tudom!" /László Csilla/

 

 

Zsuzsinak hívnak Pécset lakom. A középkorosztályhoz tartozom. Évek óta szeretnék rajzolni, de a pálcika emberig jutottam csak el. 2016 májusában barátnőmmel Budapesten elvégeztünk egy 2 napos jobb agyféltekés tanfolyamot. Nagyon tetszett, hogy szerintem gyönyörű grafit rajzokat másoltam. Egész nyáron rajzolgattam, de úgy éreztem, hogy többet szeretnék a rajzzal és a rajztanulással foglalkozni.

Interneten kezdtem keresgélni, és megtaláltam Veronikát. Októberben felvettem Vele a kapcsolatot, telefonbeszélgetés után az Ő tanácsára először egy kávézóban találkoztunk, amit én nagyon jónak tartottam, hogy előbb legyen egy személyes találkozás, ismerkedés, hogy eldöntsük mindketten, a közös szimpátia meg van-e. Onnantól heti egy alkalommal 2 órát tanít engem. Ezen a két órás találkozón én nemcsak, hogy nagyon szépen haladok a kitűzött utamon, de egy nagyon értékes, melegszívű, őszinte embert ismerem meg. Nagyon jó pedagógusnak tartom, nagyon jól felépített terv szerint tanít. Amikor kockát rajzolunk, amit én annyira nem szeretek, azt is megszeretteti velem.

Egy óra végén nem hogy elfáradok, hanem feltöltődöm energiával. Olyan kisugárzással rendelkezik Veronika, ami nagyon kevés embernek adatik meg. Tudom, hogy az Ő segítségével ezen a téren is meg tudom valósítani céljaimat. /Bilits Zsuzsanna/

 

A Te célod az enyém is

Diákok visszajelzései a magánórákról

Az én alkotásaim... firkák, krokik, rajzok, festmények, textilek

Rólam

Karitatív

Támogatva a Nevetnikék Alapítvány munkáját, csatlakoztam Mesefalfestő Projekt-jükhöz, mely azt a célt tűzte maga elé, hogy a Pécsi Gyermekklinikát gyerekbarátabbá varázsolja. A kórház kórtermeit, folyosóit, váróit festjük ki minden gyermek számára kedves, és az otthon biztonságát megidéző mesefigurákkal, így elterelve figyelmüket.

Ha szeretnél mind több, búját-baját felejtő, mosolygós gyermeket – hisz tudjuk, a nevetés gyógyít -, gyere, csatlakozz az Alapítvány munkájához! Tarts velünk, nézd meg, miként is válik egy rideg, fehér kórterem a kezünk alatt barátságos szobává! Légy részese az átalakulásnak! Pontosabb információkért keresd az Alapítvány koordinátorait elérhetőségeiken, weboldalukon tájékozódhatsz további vállalásaikról, önkéntes munkáikról is.­

 

gallery/gyermekkórház festése létrán